knutzels.punt.nl
Abonneren
Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!
Laatste reacties
Dit ben ik
Hallo iedereen,
mijn naam is Els. 
Ik ben getrouwd met Leo en wij hebben twee volwassen zonen.
We wonen aan de rand van Rotterdam, dicht bij een schitterend fiets- en wandelgebied en (nog) veel groen.
Ik heb nogal wat hobby's, die variëren van koken, tekenen, schilderen, zelf kleding maken tot tuinieren en fotograferen. En oja, laat ik reizen en puzzelen niet vergeten. 
Sinds 2005 werk ik niet meer. Ik hoopte dan wat meer vrije tijd te krijgen, maar ik kom nog steeds tijd tekort.
 
 
 
Vorig jaar april werd ik geopereerd aan borstkanker.
Hierover vertelde ik zo nu en dan ook op dit log.
Klik op het roze lintje om al deze logjes te lezen. 
 
 
*****
Wil je mijn ATC's bekijken en/of ruilen?
Klik dan op deze link
 

 
mijn e-mail adres is:
knutzels at hotmail.com 
***** *****
De uitdagingen waaraan ik zo nu en dan meedoe:

Maandag: Think Monday-Think ATC

Dinsdag: Crazy Amigos

Woensdag: Wednesday Stampers

Donderdag: Theme Thursday

Vrijdag: Thank God its Friday

Zaterdag: Saturdays Workout

***** *****
Postcards I share with people all over the world
***** ***** 

Japan (5): Atoombom
<![CDATA[]]>
Naar aanleiding van een door mij gemaakte kaart schreef Bettie een blogje over Sadako, het meisje uit Hiroshima dat hoopte dat zij van leukemie (opgelopen door straling na de atoombom) zou genezen als zij 1000 kraanvogels vouwde. Helaas, toen de kraanvogels waren gevouwen stierf Sadako toch. Haar verhaal is in Japan geworden tot een heldendaad en symbool voor vrede.
 
Sadako-1Hiroshima-atoombomkoepelHaar beeld, waar ze een gouden kraanvogel vasthoudt, staat niet ver van de Atoombomkoepel, het enige gebouw dat in Hiroshima overeind is gebleven en er, gehavend en wel, nog steeds staat. Sadako-2
 
Daaromheen is een park aangelegd, waarin ook het Hiroshima Peace Memorial Museum staat. Ook in Nagasaki, waar de tweede atoombom viel, staat een Atoombommuseum. 
 
Natuurlijk hebben wij beide musea bezocht, het eerste in Nagasaki. Dat maakte de meeste indruk op me. De enorme verwoesting, de beelden van verbrande mensen die gillend door de straten liepen. Ik bedacht ter plekke me dat het idioot was om meteen met een camera door het verwoeste gebied te trekken. Later realiseerde ik me dat deze eerste beelden een bijzonder kostbare getuigenis van de eerste dagen vormden.
 

Er waren ook wat overblijfselen, zoals totaal aan elkaar gesmolten flessen, gesmolten stenen, vreemde voorwerpen, zo vervormd dat ze eigenlijk niet meer te herkennen waren. En kleding, verschroeid waar de flits erover was gegaan, maar nog intact waar schaduw was geweest. Heel bizar.

Nagasaki werd niet zo gigantisch verwoest als Hiroshima. Doordat de bom enigszins achter de heuvels terecht kwam, trok de wolk niet direct over de stad. Maar de schade was evengoed enorm. Maar materiële schade is te herstellen. Er herinnert uiterlijk nog maar weinig aan dat verschrikkelijke moment in Nagasaki. En ook Hiroshima is weer opgebouwd. De mensen lijken er niet veel anShukkei-enders te zijn dan in de rest van Japan.
 
Heel soms duikt ineens een beeld op, zoals deze foto in de Shukkei-en tuin in Hiroshima. Nu weer een lust om in te lopen, maar toen slechts een geblakerde woestenij.
 
Nagasaki-museum 
 
 
 
De musea worden dagelijks overspoeld door schoolkinderen, die verplicht minstens één maal tijdens hun schooltijd een bezoek moeten brengen, opdat niet vergeten wordt. Of dat helpt? Geen idee. Zo te zien liepen ze giechelend langs de vitrines en raakten de beelden hen niet zo intens. Maar wie kan zoiets eigenlijk bevatten?
 
kraanvogels-1kraanvogels-2Maar bij het beeld van Sadako is het anders. Daar brengen ze lange slingers van gevouwen kraanvogels, bidden en zingen en houden met ernstige gezichten enkele momenten stil. Sadako/3
 
Alle kraanvogels worden opgehangen en vormen zo een kleurrijk geheel. We hebben er uitgebreid bij stilgestaan en naar gekeken en het maakte beslist veel indruk. Wie ook kraanvogels wil vouwen, hier staat een zeer duidelijke uitleg.
 

Wat ook veel indruk maakte was de wand in het museum van Hiroshima, waarop kopieën van brieven uit de hele wereld waren aangebracht. Hiroshima/muurDeze brieven zijn van burgemeesters van steden die zich sterk maken voor uitbanning van het nucleair wapentuig. Jammer dat ik niet heb kunnen zien van waar al deze brieven kwamen.

 
 
Sommige mensen vinden dat Japan wel erg veel nadruk legt op de slachtofferrol en weinig vertelt over Japanse wandaden. Maar de mensen in Hiroshima en Nagasaki moesten wel heel erg boeten voor wat elders werd uitgevreten. Niet alleen op dat ene ogenblik, maar jaren later nog steeds.


 

Reacties

1000dingen op 12-04-2010 18:59
Heb net weer 1000 kraanvogels klaar en vroeg me af of er nog meer mensen iets met kraanvogels hebben en het verhaal wat er achter zit, vandaar dat ik hier terecht ben gekomen.
 
spiritus
Knutzels op 12-04-2010 21:53
Wat leuk! In Japan maken de scholieren lange slingers van de kraanvogels en die worden opgehangen bij hun bezoek aan Hiroshima of Nagasaki (daar zijn war-memorials waaraan ze verplicht een  bezoek moeten brengen)

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl